Nyílt hozzáférésű kutatási adatok

Nyílt hozzáférésű kutatási adatok és a Horizon2020 projektek

A nyílt hozzáférésű kutatási adatok lényege, hogy a kutatók által generált tudományos adatok szabadon elérhetők legyenek mindenki számára a lehető legkevesebb szerzői jogi, szabadalmi és egyéb ellenőrzési mechanizmusok korlátozásai nélkül, s azokat maguk az adatokat generáló vagy akár más kutatók is újra felhasználhassák.
Több nemzetközi együttműködésen alapuló szervezet és projekt van, mely az adatok nyílt hozzáférését támogatja.

 • Az RDA (Research Data Alliance) azaz a Kutatási Adatszövetség lehetővé teszi az adatok megosztását tekintet nélkül földrajzi vagy nemzeti határokra. Tagjai a világ minden tájáról érkező szakértői csoportokból és érdekcsoportokból állnak - az egyetemektől, az ipar és vállalkozói szféra képviselőin át a kormányokig. Az RDA-ban való részvétel mindenki számára adott, aki elfogadja a nyitottság, a konszenzus, az egyensúly, a harmonizáció, valamint a közösségvezérelt és a non-profit megközelítés irányadó elveit.
 • A Pasteur4OA segít a nemzeti szintű nyílt hozzáférésű stratégiák és politikák fejlesztésében és megerősítésében, valamint megkönnyíti a tagállamok közötti koordinációt.
 • A Liber Európa legnagyobb kutatókönyvtárainak hálózataként újraértelmezi a könyvtárak szerepvállalását a jövő számára. A LIBER stratégiai elképzelései szerint a nyílt tudományt kívánja támogatni, vezető szerepet kíván játszani a tudományos élet alakításában és az innovatív kutatások kialakításában. A LIBER több mint 400 taggal kezdeményezője és résztvevője különböző stratégiai és innovatív EU-s projekteknek. A LIBER vezeti az 5. OpenAIRE2020 munkacsoportot, amely az EC FP7 Post-Grant Open Access Pilot végrehajtásában vesz részt.
  http://eoscpilot.eu/

A nyílt hozzáférés előnyeiről, valamit további támogató szervezetek nemzetközi jó gyakorlatairól itt olvashatunk még bővebben.

Nyílt hozzáférésű kutatási adatok a Horizon2020-ben

A Nyílt Kutatási Adatok Pilot (Open Research Data Pilot) projekt célja, hogy a kiválasztott Horizon2020 projektekből származó kutatási adatokat a lehető legkevesebb korlátozással elérhetővé tegye, ugyanakkor védje az érzékeny adatokat a nem megfelelő/jogosulatlan hozzáféréstől.
Ha az Ön Horizon2020 projektje része ennek a pilot projektnek, és az Ön adatai bizonyos feltételeknek megfelelnek, akkor azokat el kell helyeznie egy kutatási adatokat menedzselő adatrepozitóriumban, ahol kutatási adatai mások számára is megtalálhatóak és elérhetőek lesznek. Nem kell azonban attól tartani, hogy érzékeny adatokat kell megosztania vagy megsérti a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogszabályokat, vagy egyéb megállapodásokat az ipari partnereivel. Nem kell a projekt során generált összes adatot elhelyeznie - csak azokat, amelyek közvetlenül a közzétett kutatási eredmények alapjául szolgálnak és/vagy hosszabb távú értéket tartalmaznak.
A kutatási adatok jobb láthatósága azt jelenti, hogy a kutatás több emberhez fog elérni, és ilyen módon nagyobb hatást gyakorolhat a tudományterület fejlődésére, nagyobb lehet a társadalmi hatása, nem utolsó sorban mindez kedvezően hathat ki a kutató saját tudományos karrierjére. A témában született több tanulmány szerint ugyanis az idézetek növekednek, ha a publikáció mellett az adatok is rendelkezésre állnak, valamint a közzétett kutatási adatokon alapuló publikációknak hosszabb az élettartamuk is a tudományos életben.

Mely Horizon2020 projekteknek kell ebben részt venniük?

A 2017 januárjától kezdődő projektek alapértelmezés szerint az Open Research Data Pilot részei. Ha a projekt korábban elkezdődött és a Horizon2020 területek egyikéből származik, Ön automatikusan a pilot részévé is válik, ha kutatása az alábbi kategóriák valamelyikéhez tartozik:

 • Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (FET);
 • Kutatási infrastruktúrák (beleértve az e-Infrastruktúrákat is);
 • „Vezető szerep az alap és ipari technológiák területén" - információs és kommunikációs technológiák (ICT);
 • „Vezető szerep az alap és ipari technológiák területén" - a nanotechnológiák, korszerű anyag- és gyártási technológiák, biotechnológiai alapú ipari folyamatok;
 • „A 2. társadalmi kihívás”: Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengerkutatás, tengeri és belvízi kutatás és a biogazdaság kiválasztott témái a H2020-SFS-2016/2017, H2020-BG-2016/2017, H2020-RUR-2016/2017 és a H2020-BB-2016/2017 munkaprogramban meghatározottak szerint;
 • „Az 5. társadalmi kihívás”: Éghajlatváltozással kapcsolatos akció, környezet, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok (kivéve a nyersanyagokra vonatkozó projektek);
 • „A 6. társadalmi kihívás”: Európa a változó világban - inkluzív, innovatív és reflektív társadalmak;
 • A tudomány a társadalommal és a társadalomért;
 • Átfogó tevékenységek és fókuszterületek – részben az Intelligens és fenntartható városokra vonatkozó projektek.

Több információ az angol nyelvű oldalon: https://www.openaire.eu/opendatapilot