Kutatási adatpolitika és szabályozás

Az adatatok kezelésével és megosztásával kapcsolatban számos jogi probléma fennáll, melyek politikai és jogi szabályozása elkerülhetetlenné vált az utóbbi időkben.

Ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szerzők jogait, ezen a területen is ajánlott a Creative-Commons-licenszrendszer.

Egy olcsóbb – de nehezebben megvalósítható és jóváhagyható – lehetőség az, ha az adatok újrafelhasználói ugyanolyan licensszel publikálnak, mint a jogelődök. Ez sok esetben megköveteli a „fair use” elvét, amely a szerzők számára az adatok megjelenésekor egy meghatározott időre exkluzív használati jogot biztosít.

Az adatok nyílt hozzáférését EU-s törvények is szabályozzák, amelyek szerint az EU-országok adattermésére – függetlenül attól, hogy rendelkezik-e szerzői jogvédelemmel vagy nem –, ún. sui generis (hagyományos oltalmi formák közé nem beilleszthető) szerzői jogi védelmet határoz meg, ezért ezek az adatok (legalábbis az EU-országokban) nem használhatók a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül.

Adatokra vonatkozó Európai Uniós Jogszabályok

Guidelines to the Rules on Open Access to Scientific Publications and Open Access to Research Data in Horizon 2020

COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL AND THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE on scientific information in the digitalage: access, dissemination and preservation

COMMISSION RECOMMENDATION on the management of intellectual property in knowledge transfer activities and Code of Practice for universities and other public research organisations

Európai számításifelhő-kezdeményezés – versenyképes adatközpontú és tudásalapú gazdaság kiépítése Európában

European Cloud Initiative - Building a competitive data and knowledge economy in Europe (COM(2016) 178 final)